Teemat



RAKENNETTU
OMAISUUS

"Kiinteistöjen ja infran korjaaminen tai rakentaminen ei voi olla täysin kokemattomissa käsissä, kuten ei voi niiden taustalla olevat päätöksetkään."
"Usko omiin tuotteisiin tai palveluihin ja ammattiylpeys ovat kantava ja yhdistävä voima riippumatta yrityksen alasta."
PAIKALLISUUS &
YRITTÄMINEN
"Välillä tuntuu kuin mikään ei sujuisi, mutta se lienee sitä normiarkea jokaisessa perheessä."
PERHE, LAPSET,
NUORET, SUJUVA ARKI
Perhe, lapset, nuoret, sujuva arki

Olen naimisissa Tuomaksen kanssa ja asumme Oulun Pateniemessä. Olen kahden täysi-ikäisen pojan Juuson ja Roopen äiti ja perheeseemme kuuluu myös mieheni lukioikäinen Veera -tytär. Olen saanut kokea omakohtaisesti vanhemmuuden tarjoamat ilot ja haasteet. Kokemus, jota ei voi saada mistään koulusta.
Arki tarjoaa monia haasteita, joita kunnalliselta puolelta voidaan helpottaa ja sujuvoittaa. Lasten päivähoitoon liittyvät palvelut täytyy olla saatavissa helposti ja hoidon tulee olla laadukasta sekä lapsien mieleistä. Yhtälailla myös sujuvaa aikuisten mielestä. Ei ole väliä onko palvelu kunnallista vai yksityistä, kunhan se on laadukasta ja kokonaistaloudellista kaikille osapuolille. Peruskoulutus on etuoikeutemme ja myös sen turvaaminen korkeatasoisena on ehdoton minimi.
Elämä ei ole pelkkää koulua ja työtä, vaan myös toivottavasti sosiaalista ja iloa tuottavaa vapaa-aikaa. Kaupunki on aito ja elävä vasta kun se pystyy tuottamaan lisä-arvoa kaiken ikäisille ihmisille myös heidän arvokkaaseen vapaaseen. Kaupungin pitää mahdollistaa kulttuuria ja liikuntaa mielikuvituksekkaasti.
Ja sanomattakin selvää, että aina elämän tarina ei ole yhtä juhlaa ja iloa. Silloin kun yksilöt tai perheet kohtaavat vastoinkäymisiä, on meidän yhteiskunnan tehtävä nostaa heitä jaloilleen ja tukea vaihtelevissa elämäntilanteissa.
Meitä on Oulussa yli 200tuhatta erilaista tarinaa ja jätämme jokainen erilaisia jälkiä. Olkoon saappaat isot tai pienet, niin tärkeintä on niiden sisällä oleva ihminen.

Rakennettu
omaisuus


Suomen rakennuskannan arvo on yli 500 miljardia euroa (RIL ROTI-raportti). Esimerkiksi vuonna 2020 Oulussa luvitettiin rakennusvalvonnan toimesta hankkeita yli 1000milj € arvosta (markkina-arvoinen investointi). Tämä on paljon enemmän kuin esimerkiksi Oulun kaupungin vuodessa kaikilta keräämät kunnallisvero, yhteisövero ja kiinteistövero yhteensä! Rakennusomaisuuden investoinnit Oulun kaupungin vuoden 2025 talousarviossa ovat vajaa 60milj€. Rakentamisesta ja siihen liittyvissä tehtävissä kyse on niin suuresta kokonaisuudesta, että asioista on hyvä kuntatasollakin olla päättämässä myös rakentamisen alalle koulutuksen saaneita henkilöitä.
Kiinteistöjen ja infran korjaaminen tai rakentaminen ei voi olla täysin kokemattomissa käsissä, kuten eivät niiden taustalla olevat päätöksetkään. Lukuisien rahoitus- ja toteutusmallien maailmassa on tiedettävä mitä asioita on kyseenalaistettava missäkin tilanteessa. Ei ole olemassa yhtä autuutta, vaan tilanne pitää arvioida tapauskohtaisesti. Pelkkä rakentaminen ja korjaaminen eivät ole vastaus, koska huomiota on kiinnitettävä rakennetun ympäristön koko elinkaareen ja otettava vastuullisesti ohjelmaan mm. huollot ja korjaukset. Tilojen käytön uudelleenarviointi ja käyttöasteiden nostaminen ovat yksi vastaus kalliiseen rakennuskantaan sijoitettujen eurojen hyötykäytölle. Kulumisesta aiheutuneista kustannuksista vastaa käyttäjä. Tilojen omistaja vastaa tilojen turvallisuudesta, terveellisyydestä ja toimivuudesta. Yhtälö pitäisi olla hyvinkin selkeä ja kunnallisella puolella siinä on hyvin paljon tehostettavaa.
Yrittäjyys

Asun samassa taloudessa pitkän linjan yrittäjän kanssa. Olen päässyt tutustumaan useaa eri kautta moniin pieniin ja suuriin yrityksiin ja niiden taustalla oleviin henkilöihin. Menestyvän yrittäjän ajatuksista löytyy aina samanlainen intohimo tehdä työtä valitulla uralla. Usko omiin tuotteisiin tai palveluihin ja ammattiylpeys ovat kantava ja yhdistävä voima riippumatta yrityksen toimialasta.
Kaupungin luottamustehtävissä olevien henkilöiden velvollisuus on omalta osaltaan tehdä vastuullisia päätöksiä, jotta paikallinen yritystoiminta on jatkossakin mahdollisimman monipuolista ja tervettä. Kaupunki voi omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä vastuullisten hankintojen tekemisestä ja turvata paikallisten palveluiden ja tuotteiden taso myös tulevaisuudessa. Kokonaistaloudellinen ajattelu on avainsana myös tässä kohdassa. (Toivottavasti) myös tulevana Oulun kaupungin päättäjänä en voi hyväksyä rahan tuhlaamista osaamattomien hankintamenettelyjen seurauksena. Toisaalta en kiistä, etten yrittäisi auttaa paikallisille toimijoille etuoikeutettua mahdollisuutta toimia "ykkös-toimittajina" kaupungin edun mukaisesti. Mielestäni nämä kaksi asiaa eivät millään tavalla ole toisiaan poissulkevia, vaan päinvastoin, myös Oulun on löydettävä entistä enemmän kilpailukykyä yritystoiminnan kanssa tehtävästä yhteistyöstä.