top of page

Hanna

Olen reilu nelikymppinen oululainen rakennustekniikan diplomi-insinööri, äiti ja kokoomuksen kuntavaaliehdokas 2021.

 

Elämäni

Passissani lukee syntymäkotikuntani kohdalla Ii, jossa asuin vanhempieni sekä kahden siskoni kanssa elämäni 15 ensimmäistä vuotta. Suurtalousemäntänä työskennellyt äitini ja eristyspeltiseppänä paljon reissuhommia tehnyt isäni olivat rakentaneet ennen syntymääni talon Iihin. Peruskouluni kävin Iissä, mutta lukioon menin Pudasjärvellä kun perheemme muutti isäni synnyinpaikalle Pudasjärven Jongulle. Parikymmentä kilometriä koulumatkaa suuntaansa sujui näppärästi koulukuljetuksilla, eikä elämä syrjäkylällä muutenkaan ollut poikkeuksellista. Lähinnä asuminen siellä on asennekysymys. Vanhempani asuvat edelleen samassa talossa Jongulla. Pudasjärvellä onkin yhä edelleen erityinen paikka sydämessäni.

 

Toimin peruskouluikäisenä mm. seurakuntanuorissa, luottamusoppilaan tehtävissä ja kerhonohjaajana. Vaikuttaminen ja yhteisöissä toimiminen ovat kiinnostaneet minua erinäisissä muodoissa läpi elämäni.

 

Heti viimeisten ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä arkipäivänä olin jo töissä vaneritehtaalla Kärkölässä, noin 600 km päässä vanhempieni kotoa. Töiden perässä on liikuttava ja sen opin jo tuolloin 18 vuotiaana nuorena. Uusi ympäristö ja ensimmäinen oma koti ja itse asioista huolehtiminen olivat kertaheitolla arkea. Olin onnekas saadessani kesätyöpaikan noin nuorena ja kiitollinen muidenkin kesien kesätyömahdollisuuksista eri tehtävissä ympäri Suomen. Yhtään kesää ei tarvinnut koko opiskeluaikana oleskella ilman töitä, kun oli avoimin mielin katselemassa mahdollisuuksia ja valmis liikkumaankin.

 

Päätin isosiskoni tavoin lähteä opiskelemaan rakennusalaa, mutta Oulun yliopiston rakennusosaton silloinen lakkauttaminen ei antanut mahdollisuutta jäädä lähelle kotiseutuani. Lähin rakennustekniikan koulutusohjelma yliopistossa löytyi Tampereelta, jonne pääsin opiskelemaan rakennustekniikkaa, rakennustuotantoa ja sivuaineen verran yritystalouttakin. Onneksi nykyään taas Oulussakin voi opiskella yliopistossa rakennustekniikkaa. Teekkarivuosina olin aktiivinen kiltatoimija sihteerin tehtävistä aina killan puheenjohtajan tehtäviin saakka. Lisäksi killan puheenjohtajakauden näköalapaikat Suomen Rakennusinsinööriliiton RIL (henkilöjärjestö) hallituksessa sekä Pirkanmaan RIL hallituksessa saivat minut vakuuttuneeksi halustani toimia yhteisten asioiden hyväksi.

 

Päästyäni työelämään jo opiskelujen loppuvaiheessa, ovat työt kuljettaneet minua eri paikkakunnille ja erilaisiin työkohteisiin. Mäntsälän rataprojektilta Kemin kautta Ouluun ja yhä edelleen reissaaminen monille paikkakunnille rakennushankkeiden mukana on tuonut vaihtelua työelämääni. Omakotitalon rakentaminen ja asuntojen remontoiminen on käynyt minulle useaan otteeseen tutuksi, eikä pelkästään projektin vetäjän roolissa, sillä tykkään tarttua myös fyysisiin töihin. Erityistyöt rakentamisessa jätän suosiolla ammattilaisille.

 

Seitsemän vuotta työelämästäni sain olla mukana elinkaarihankkeissa rakennusliikkeen palveluksessa. Kokonaisuuden käsittely suunnittelunohjauksesta aina ylläpidon tehtävien ymmärtämiseen on kasvattanut minulle käsityksen rakennuksen elinkaaresta. Kokonaistaloudellinen ajattelu ei ole kaikille ikävä kyllä itsestään selvää, mutta kokonaisvaltaisuuteen tulisi meidän kaikkien pyrkiä osaoptimointien sijaan –ennen kaikkea myös politiikassa. Tällä hetkellä työskentelen hirsirakentamisen parissa suuren innostuksen vallassa. Kotimainen raaka-aine, kotimainen työ ja tuotteen sekä toiminnan vastuullisuus sopivat arvoihini erittäin hyvin.

 

Asun Oulun Pateniemessä. Remontoimamme talo toimii kotina minun lisäksi yrittäjämiehelleni Tuomakselle, pojilleni (17v ja 15v) ja Tuomaksen tyttärelle (13v). Arki pyörii monenlaisten kotiaskareiden ympärillä. Koti on minulle rakkaita ihmisiä ja yhdessä touhuilemista. Menimme Tuomaksen kanssa naimisiin 2018 kesällä. Edellisissä kuntavaaleissa olinkin ehdolla Keskiaho nimisenä, mutta nyt meillä on mieheni kanssa sama sukunimi.

Järjestötoiminta

Opiskeluaikana alkanut järjestötyö on ollut näihin päiviin ja oletettavasti tulevaisuudessakin iso osa elämääni. Vuosina 2013-2017 olen toimin RIL Pohjois-Suomen osaston puheenjohtajana ja kolmivuotisen kauden 2014-2016 myös RIL pääliiton hallituksessa. Tätä ennen olen ollut myös useita vuosia Pohjois-Suomen osaston hallituksen jäsenenä. Ammatillisaatteellisen henkilöjärjestön RIL:n tehtävät ilman rahallista tai materialistista vastiketta ovat antaneet paljon henkistä pääomaa ja uskomattoman hienoja kohtaamisia ihmisten kanssa. Saan energiaa ihmisten kohtaamisista ja yhteisten asioiden hoito parhaalla mahdollisella tavallani on osa minua.

haipus_hanna_6110_web.jpg
Politiikka

2017 ensimmäisten kuntavaalieni jälkeen sain selkeän valtuutuksen hoitaa Oulun asioita kokoomuksen ryhmän jäsenenä. Tuloksen turvin pääsin minua todella kiinnostaneisiin luottamustehtäviin. Olen toiminut 2017 alkaneen vaalikauden kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen varajäsenenä ja maakuntavaltuutettuna. 2020 syksyyn saakka toimin rakennuslautakunnan varapuheenjohtajana. Jätin kyseisen tehtävän siirryttyäni kaupunginhallituksen varsinaiseksi jäseneksi ja konsernijaoksen varajäseneksi. Olen kaupunginhallituksen edustajan varajäsen vammaisneuvostossa ja toimin myös kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtajana.

Luottamustehtävien hoitaminen on minulle iso kunnia ja hoidan tehtäviäni tarvittavalla vakavuudella ja tarkkuudella. Koen antaneeni vasta osan energiastani Oulun hyväksi, jonka vuoksi olen hakemassa jakovaltuutusta luottamustoimissa toimimiselle myös seuraavalle kaudelle.

 

Tästä eteenpäin uskon tarinani jatkuvan edelleen perheen ja elämän makuisen elämän täyteisenä sekä työelämän haasteiden kautta. Lisäksi tarinani soisin jatkuvan myös kuntapäättäjän tehtävien värittämänä, mutta tästä päätät Sinä.

 

Hanna

Järjestötoiminta
Politiikka
Vuosilukuja:

Syntynyt 1979

YO Pudasjärven lukio 1998

DI TTY 2004

RIL Pohjois-Suomi, puheenjohtaja 2013-2017

Oulun kaupunginvaltuutettu 2017 ->

Oulun kaupunginhallituksen jäsen 10/2020 ->

Oulun rakennuslautakunnan varapuheenjohtaja 2017 - 10/2020

Oulun Energia Oy hallituksen jäsen 2018->

Virpiniemi Golf Oy hallituksen varapuheenjohtaja 2018->

Liiketoimintajohtaja B2B, Kontiotuote Oy 2018->

Minä olen

Äiti

Puoliso

Harrastegolffari

Järjestötekijä

Kuntourheilija

Kodin remontoija

Innokas kakkuleipuri

haipus_hanna_6057_web.jpg
bottom of page